ΟΡΓΑΝΩΣΗΤΟΜΕΙΣΤομέας Λογοτεχνίας

Τομέας Λογοτεχνίας

Ο Τομέας Γαλλικής Λογοτεχνίας, από το 1982 που ιδρύθηκε, προσφέρει μαθήματα Γαλλικής Λογοτεχνίας, Γαλλικού Πολιτισμού και Συγκριτικής Γραμματολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Η καθηγήτρια κ. Ζωή Σαμαρά, ως πρώτη διευθύντρια του Τομέα, οργάνωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του,  εισάγοντας μαθήματα θεωρίας της λογοτεχνίας και του θεάτρου. Στην πορεία, ο Τομέας στελεχώθηκε με νέους αξιόλογους επιστήμονες, που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ενός εμπλουτισμένου προγράμματος σπουδών. Σήμερα απαρτίζεται από οκτώ διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ.
Από το 1993-94 ο Τομέας οργάνωσε και λειτουργεί Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλική Λογοτεχνία που οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών  και Διδακτορικό Δίπλωμα. Στο Πρόγραμμα αργότερα εντάχθηκαν και οι δύο άλλοι Τομείς με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της διδακτικής και της μετάφρασης-μεταφρασεολογίας. Συμμετέχει επίσης στα Ευρωπαϊκά προγράμματα DESE και Erasmus-Mundus.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ακαδημαϊκές απαιτήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Τομέας λογοτεχνίας προσπαθεί να διασφαλίσει στους φοιτητές του μια υψηλού επιπέδου γνώση και γλωσσική κατάρτιση επιδιώκοντας την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους. Για το σκοπό αυτό οι στόχοι που θέτει είναι οι εξής:
  • Θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών, καθώς και προώθηση της έρευνας στα πεδία της Γαλλικής και Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου και της θεατρολογίας, του Γαλλικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Συγκριτικής Γραμματολογίας.
  • Με το διευρυμένο πεδίο γνώσεων που προσφέρει, ο Τομέας αποβλέπει στην καλλιέργεια του πνεύματος, στην απόκτηση παιδείας, στην ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης και στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής συνείδησης. Πιο συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο Τομέας Λογοτεχνίας προσφέρει 15 υποχρεωτικά μαθήματα του νέου προγράμματος σπουδών του Τμήματος και μαθήματα επιλογής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων γνώσεων σε θέματα λογοτεχνίας, πολιτισμού, μεθοδολογίας και προσέγγισης κειμένων, θεωρίας της λογοτεχνίας κ.α. Για να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο γλωσσικής κατάρτισης των φοιτητών, τα μαθήματα του Τομέα Λογοτεχνίας γίνονται όλα στη Γαλλική Γλώσσα.
Ο Τομέας Γαλλικής Λογοτεχνίας διαθέτει μια πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη, που συγκεντρώνει πάνω από 12.000 τόμους βιβλίων και λειτουργεί στο ισόγειο του Παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην αίθουσα 106.
  • Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα Λογοτεχνίας συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνες του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής (γρ. 5) (Για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας βλ. τον σχετικό σύνδεσμο).

Επιπλέον, στις δραστηριότητες του Τομέα Λογοτεχνίας περιλαμβάνεται η έκδοση, σε συνεργασία με τους άλλους δυο Τομείς, του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού Συν-Θέσεις/Syn-Thèses, καθώς και η συνεργασία με επιστημονικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, με στόχο την προώθηση της γαλλικού πολιτισμού και της γαλλοφωνίας γενικότερα: Ενδεικτικά ο Τομέας έχει συμμετάσχει σε:

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πικάσο «Ζωντανεύοντας τα λόγια του... Λόγια για τον Πικάσο» που έγινε το 2008 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
  • Ειδική εκδήλωση  που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τιμήν της συγγραφέως Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, (10 Μαΐου 2010).
  • Παρουσίαση θεατρικού αναλογίου βασισμένο σε αποσπάσματα του διηγήματος του Μωπασσάν, Το σπίτι Τελλιέ (Φεβρουάριος 2011) σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα  με αφορμή την έκθεση του Τουλούζ Λωτρέκ.
  • Επιστημονική υποστήριξη  και συμμετοχή του  Τομέα Λογοτεχνίας στην ημερίδα     για την Γαλλοφωνία «Από τη μια γλώσσα στην άλλη» που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί (8 Μαρτίου 2013).
  • Βιβλιοπαρουσιάσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τα βιβλιοπωλεία της πόλης
Τέλος, ο Τομέας συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Συλλόγου καθηγητών γαλλικής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου του 2013.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΜΕΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

α/α

Κωδ.

Τίτλος Μαθήματος

1.

ΚΕ-ΛΟΓ-01

Λογοτεχνικά θέματα

2.

ΚΕ-ΛΟΓ-02

Αναγέννηση και Ανθρωπισμός

3.

ΚΕ-ΛΟΓ-03

Ζητήματα Ρομαντισμού

4

ΚΕ-ΛΟΓ-04

Το κίνημα του υπερρεαλισμού

5

ΚΕ-ΛΟΓ-05

Ο υπαρξισμός στη λογοτεχνία

6.

ΚΕ-ΛΟΓ-06

Το μυθιστόρημα στο 18ο αιώνα

7.

ΚΕ-ΛΟΓ-07

Το μυθιστόρημα στο 19ο αιώνα

8.

ΚΕ-ΛΟΓ-08

Το νέο μυθιστόρημα

9.

ΚΕ-ΛΟΓ-09

Το σύγχρονο γαλλικό μυθιστόρημα

10.

ΚΕ-ΛΟΓ-10

Το αστυνομικό μυθιστόρημα

11.

ΚΕ-ΛΟΓ-11

Το ιστορικό μυθιστόρημα

12.

ΚΕ-ΛΟΓ-12

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα

13

ΚΕ-ΛΟΓ-13

Παιδική και νεανική λογοτεχνία

14.

ΚΕ-ΛΟΓ-14

Ταξιδιωτική λογοτεχνία

15.

ΚΕ-ΛΟΓ-15

Φανταστική λογοτεχνία

16.

ΚΕ-ΛΟΓ-16

Τύπος και λογοτεχνία

17.

ΚΕ-ΛΟΓ-17

Φιλοσοφία και λογοτεχνία

18.

ΚΕ-ΛΟΓ-18

Από τον ρομαντισμό στη νεώτερη ποίηση

19

ΚΕ-ΛΟΓ-19

Ποίηση και πρωτοπορίες στον 20ο και 21ο αιώνα

20.

ΚΕ-ΛΟΓ-20

Το γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα

21.

ΚΕ-ΛΟΓ-21

Το θέατρο του παραλόγου

22.

ΚΕ-ΛΟΓ-22

Σύγχρονη γαλλική δραματουργία

23.

ΚΕ-ΛΟΓ-23

Ειδικά ζητήματα δραματολογίας

24.

ΚΕ-ΛΟΓ-24

Θεωρία του θεάτρου και του δράματος

25.

ΚΕ-ΛΟΓ-25

Ειδικά θέματα πολιτισμού

26.

ΚΕ-ΛΟΓ-26

Πολιτισμικές θεωρίες

27.

ΚΕ-ΛΟΓ-27

Διαπολιτισμικότητα και παγκοσμιοποίηση

28.

ΚΕ-ΛΟΓ-28

Εισαγωγή στη γαλλόφωνη λογοτεχνία

29.

ΚΕ-ΛΟΓ-29

Παράδοση και εξέλιξη των λογοτεχνικών ειδών

30.

ΚΕ-ΛΟΓ-30

Εξέλιξη λογοτεχνικών μύθων

31.

ΚΕ-ΛΟΓ-31

Λογοτεχνία και Διαπολιτισμικότητα

32.

ΚΕ-ΛΟΓ-32

Ζητήματα ποιητικής

33.

ΚΕ-ΛΟΓ-33

Ζητήματα θεωρίας της λογοτεχνίας

34.

ΚΕ-ΛΟΓ-34

Δημιουργική γραφή

35.

ΚΕ-ΛΟΓ-35

Διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας μέσα από τη λογοτεχνία

36.

ΚΕ-ΛΟΓ-36

Ειδικά θέματα Γενικής Συγκριτικής Γραμματολογίας Ι, 5 ECTS (για τους φοιτητές Erasmus)

37.

ΚΕ-ΛΟΓ-37

Ειδικά θέματα Γενικής Συγκριτικής Γραμματολογίας ΙΙ, 5 ECTS (για τους φοιτητές Erasmus)

38.

ΚΕ-ΛΟΓ-38

Τέχνη και Λογοτεχνία, 5 ECTS (για τους φοιτητές Erasmus)

 


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών του Τμήματος.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Επισκέψεις

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 458 επισκέπτες και κανένα μέλος

Επικοινωνήστε

(+30) 2310-995176

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.