ΕΡΕΥΝΑΤιμητικές Διακρίσεις

Τιμητικές διακρίσεις

Τα μέλη και των τριών Τομέων του Τμήματος συμμετέχουν σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, δημοσιεύουν άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ  παράλληλα δραστηριοποιούνται και σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτής της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, σε αρκετές από τις δράσεις του Τμήματος και σε αρκετά από τα μέλη του, έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις:


ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

2012: Στο πλαίσιο της δράσης Μάθηση 2.0 plus απονεμήθηκε «ειδική μνεία ενδιαφέροντος και εν δυνάμει προοπτικής» στον ιστότοπο "study4french".
Ο ιστότοπος αναπτύχθηκε από εθελοντική επιστημονική ομάδας των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, για την προετοιμασία και στήριξη των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο ειδικό μάθημα «Γαλλική Γλώσσα».
http://study4french.gr/

 

2011-2013: Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Τμήματος βραβεύτηκε 2 φορές για οργάνωση και την ποιότητά του από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του Α.Π.Θ..
http://frl.web.auth.gr/praktiki

2013: Το Τμήμα Γαλλικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κέρδισε το GRAND PRIX du Concours de la Francophonie 2013 – Catégorie Lycées-Universités με την ταινία μικρού μήκους «Robin des WC». http://vimeo.com/62922611 
ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ζωή Σαμαρά τιμήθηκε:

 • Το 1988 με το Ανώτατο Παράσημο Εθνικού Τάγματος της Αξίας που της απένειμε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
 • το 1992 με το Βραβείο Montaigne για την προσφορά της στη μελέτη του έργου του γάλλου φιλοσόφου.
 • το 2002 με το Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για το βιβλίο της Τα άδυτα του σημείου.
 • το 2009 αναγορεύτηκε σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Βασιλική Τοκατλίδου τιμήθηκε:

 • Το 1974 με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα  της Γαλλικής Κυβέρνησης, «για την προσφορά της στον γαλλικό πολιτισμό».
 • το 1989 με το Παράσημο του Αξιωματούχου του Τάγματος «Ordre National du Μérite» της Γαλλικής Κυβέρνησης για την προσφορά της στη γαλλική γλώσσα.
 • το 1994 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο «ERASMUS» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δράση της με σκοπό την προώθηση του προγράμματος κινητικότητας ERASMUS στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 • το 1995 με Τιμητικό Δίπλωμα και Μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά της στη διάδοση της ιδέας της Eνωμένης Eυρώπης.
 • Το 2005 με Τιμητικό Δίπλωμα και Μετάλλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ως “μία από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες της Φοιτητικής Εβδομάδας της περιόδου 1955-1960”.
 • To 2007 με Τιμητική πλακέτα του Ροταριανού Ομίλου  Θεσσαλονίκης (District R.I.)  για τη δράση της στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. 

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου τιμήθηκε:

 • Το 2009, από τη  Γαλλική Κυβέρνηση με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά της στα Γαλλικά γράμματα.

Ο Καθηγητής Γιώργος Φρέρης τιμήθηκε:

 • Το 2003, από τη  Γαλλική Κυβέρνηση με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά του στα Γαλλικά γράμματα.
 • το 2007, τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.
 • το 2008-2010, διετέλεσε Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας Société Internationale des Etudes Giralduciennes.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Τιτίκα Δημητρούλια τιμήθηκε:

 • Το 2012 από τη  Γαλλική Κυβέρνηση με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά της στα Γαλλικά γράμματα.
 • το 2008 με το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα γαλλικά προς τα ελληνικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου.
 • το 2008-2010, διετέλεσε Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας Société Internationale des Etudes Giralduciennes.


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών του Τμήματος.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Επισκέψεις

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 490 επισκέπτες και κανένα μέλος

Επικοινωνήστε

(+30) 2310-995176

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.