7o Σεμινάριο Σημειωτική και Βίβλος «… διὰ παραβολῶν …»

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ. διοργανώνει το 7ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 17-18-19-20-21 Μαΐου 2021 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τη μορφή workshop.  Διδάσκει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (C.A.DI.R.) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών και υποψ. διδάκτορας στην Ερμηνευτική και Σημειωτική Ανάλυση της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ.

Ειδική καλεσμένη εισηγήτρια είναι η Jenny Ponzo, αναπλ. καθηγήτρια Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, με θέμα:

«Η προσφορα της ζωής ως νέος δρόμος αγιότητοσ στον 21ο αιώνα»

 

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής στο επιστημονικό Σεμινάριο.

Απαιτείται αίτηση συμμετοχής με αποστολή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επισυνάπτονται: Αίτηση Συμμετοχής και Αφίσα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Σημειωτική και Βίβλος» 2021

ρες

Δευτέρα 17/5/2021

Τρίτη 18/5/2021

Τετάρτη 19/5/2021

Πέμπτη 20/5/2021

Παρασκευή 21/5/2021

17.00-20.00

Εισαγωγή στο θέμα ‘Σημειωτική και παραβολές’

 

Μοντέλο: Ανάγλυφο. Παρουσίαση - Εφαρμογή - Εργασία σε ομάδες

 

 

Μοντέλο: Βιτρώ. Παρουσίαση - Εφαρμογή - Εργασία σε ομάδες

 

Η προσφορά της ζωής ως δρόμος αγιότητος στον 21ο αιώνα (αγγλικά)

Ειδική Εισήγηση στην αγγλική γλώσσα από την Jenny Ponzo, Πανεπιστήμιο Τορίνο

Συζήτηση επί των εργασιών των ομάδων - Συμπεράσματα - Λήξη

9ο Διεθνές Συνέδριο EDiLiC " Πλουραλιστικές προσεγγίσεις, πολυγλωσσικές δεξιότητες, γλωσσικές ιδιοποιήσεις: ο μαθητής στο κέντρο της εκπαιδευτικής πραγματικότητας "

6-9 Ιουλίου 2021

Διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, την Ερευνητική Ομάδα Pluralités του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Association EDiLiC (Éducation et Diversité Linguistique et Culturelle)

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο επιδιώκει να αναδείξει τις ανατροφοδοτήσεις σχετικά με τις πρακτικές, την εμπειρογνωμοσύνη και τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούνται στον τομέα των πλουραλιστικών προσεγγίσεων των γλωσσών και των πολιτισμών.

Το θέμα που προτείνεται για το 9ο Συνέδριο του EDiLiC που διοργανώνεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον προβληματισμό που ξεκίνησε το EDiLiC και τα μέλη του τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές πραγματικότητες και προκλήσεις. Η προβληματική στην οποία εντάσσεται το Συνέδριο αφορά στον αντίκτυπο της εφαρμογής των πλουραλιστικών προσεγγίσεων στην ανάπτυξη των πολυγλωσσικών δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων καθώς και στο γεγονός ότι οι πλουραλιστικές προσεγγίσεις δεν εμφανίζονται ενεργά και δυναμικά στη σχολική πραγματικότητα, τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και στις πρακτικές των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου θα επικεντρωθούμε στον προβληματισμό που ξεκίνησε στα συνέδρια των Rennes (2014) και Györ (2016) και βασίζεται στις συστάσεις των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο προβληματισμός αυτός στοχεύει συγκεκριμένα να υποστηρίξει τη διαμόρφωση και την καθιέρωση μιας γλωσσικής εκπαίδευσης, η οποία θα αφορά όλες τις γλώσσες του σχολείου και όλα τα μαθήματα, γλωσσικά και μη. Επιπλέον, η γλωσσική αυτή εκπαίδευση συμβάλλει στην εγκαθίδρυση του γλωσσικού και πολιτισμικού πλουραλισμού (Cavalli et al., 2009: 8).

Στόχος μας κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου είναι να επικεντρωθούμε στη σημαντική συμβολή της εφαρμογής των πλουραλιστικών προσεγγίσεων γλωσσών και πολιτισμών σε περιβάλλοντα που ενδεχομένως στερούνται επίσημης και ρητής υποστήριξης η οποία επιτρέπει την καθιέρωση πολυγλωσσικών και πολυ/διαπολιτισμικών εκπαιδευτικών πρακτικών, όπως συμβαίνει στο ελληνικό πλαίσιο.

Έτσι, αυτό το Συνέδριο θα δώσει στους ομιλητές την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες που

- προωθούν την εφαρμογή πλουραλιστικών προσεγγίσεων σε επίσημα και ανεπίσημα πλαίσια γλωσσικής διδασκαλίας, όπως η εκπαίδευση προσφυγικών κοινών ή κοινών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ·

- αναφέρονται στη χρήση των πλουραλιστικών προσεγγίσεων στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενός μαθήματος σε μια ξένη γλώσσα (προσέγγιση CLIL) ·

- αναδεικνύουν την εξέλιξη των αναπαραστάσεων και των πρακτικών διδασκαλίας/εκμάθησης προς μια πλουραλιστική προοπτική.

Το Συνέδριο στοχεύει επίσης να δώσει φωνή σε καινοτόμες εμπειρίες, που προέρχονται από ποικίλα πλαίσια τα οποία αναδεικνύουν την πολυγλωσσία μέσω της χρήσης πολλών γλωσσών και μιας πραγματικής διαπολιτισμικής προσέγγισης, συνεχίζοντας έτσι τη συζήτηση που ξεκίνησε στο 8ο  Συνέδριο EDiLiC της Λισαβόνας (2019).

Πληροφορίες, εγγραφές, υποβολή προτάσεων εισηγήσεων:

https://congresedilic2021.web.auth.gr

7η Συνάντηση Εργασίας Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων

ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ
29- 30 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

Ο Τομέας Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανανεώνει την πρόσκλησή του για επιστημονικό διάλογο προς τους ελληνόφωνους μεταφρασεολόγους, διοργανώνοντας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕμ), την 7η Συνάντηση Εργασίας Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων στις 29 και 30 Μαΐου 2020.

Έχοντας ήδη λειτουργήσει ως τόπος γόνιμων συγκλίσεων και αντιπαραθέσεων, η Συνάντηση επιδιώκει να συγκεντρώσει και πάλι τους/τις ερευνητές/τριες που δραστηριοποιούνται στο επιστημονικό πεδίο της Μεταφρασεολογίας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της έρευνας στον ελληνόφωνο χώρο, ο οποίος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε θεωρητικούς όσο και σε μεταφραστές, οι οποίοι θα ήθελαν να παρουσιάσουν την πρακτική τους με τρόπο συστηματικό.

Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις μπορούν να καλύπτουν θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα, όσο και ζητήματα πρακτικής και εφαρμογών στο χώρο της μετάφρασης και της μεταφρασεολογίας.

Ως γνωστόν, στον ελληνόφωνο μεταφρασεολογικό χώρο παρατηρούνται αξιοσημείωτες εξελίξεις. Η βιβλιογραφία σημειώνει αύξηση, καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για την προβολή του μεταφραστικού επαγγέλματος και της αναγκαιότητας αναστοχασμού πάνω στις πρακτικές του.

Τα ζητήματα όμως όσον αφορά τη συγκρότηση του ελληνόφωνου πεδίου της μεταφρασεολογίας είναι πολλά και τα ερωτήματα που τίθενται ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, πώς στέκεται η ελληνική γλώσσα, ως επιστημονική γλώσσα, απέναντι στην αυξανόμενη πίεση για αλλόγλωσσες δημοσιεύσεις; Πώς οργανώνεται ο ελληνόφωνος μεταφρασεολογικός χώρος ως προς τις δομές και τους θεσμούς που του προσδίδουν κύρος; Ποια είναι και ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια ποιότητας στην ελληνόφωνη ακαδημαϊκή παραγωγή και ποια η θέση της στον διεθνή διάλογο;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που αφορούν τον ελληνόφωνο μεταφρασεολογικό χώρο σήμερα που πλέον έχει συγκροτηθεί, πλάι σε άλλα πολλά και σύνθετα που απασχολούν και τη διεθνή κοινότητα. Με βάση την παρούσα εικόνα του πεδίου αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται, προτείνουμε ενδεικτικά προς συζήτηση τους ακόλουθους άξονες:

 • Μετάφραση, γλώσσα, κοινωνία και πολιτισμός
 • Μετάφραση σε περιόδους κρίσης
 • Μεταφραστικές ροές στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή χώρο
 • Αντιπαραβολικές θεωρήσεις: νέες προοπτικές
 • Πολυγλωσσία και μετάφραση στον ψηφιακό χώρο
 • Τεχνολογική εξέλιξη και μεταφραστική τεχνολογία
 • Λογοτεχνική μετάφραση και Παγκόσμια Λογοτεχνία
 • Μοντέλα στη διδασκαλία της μετάφρασης
 • Νέες συνθήκες στην άσκηση του μεταφραστικού επαγγέλματος
 • Μετάφραση, πολιτική, ιδεολογία στον 21ο αιώνα
 • Συγκρότηση και λειτουργία του μεταφρασεολογικού πεδίου
 • Όροι, συνθήκες, προβλήματα και προοπτικές της μεταφρασεολογικής έρευνας στον ελληνόφωνο χώρο
 • Διεπιστημονικές προσεγγίσεις της μετάφρασης
 • Σημειωτικές και διασημειωτικές προσεγγίσεις της μετάφρασης
 • Εθελοντική και μη επαγγελματική μετάφραση
 • Μετάφραση, διγλωσσία και η κατασκευή υβριδικών ταυτοτήτων
 • Σύγχρονες όψεις της μεταφραστικής πρακτικής
 • Όψεις της διερμηνείας: κοινωνική και δικαστηριακή διερμηνεία, διερμηνεία συνεδρίων κ.λπ.
 • Τα είδη και η μετάφρασή τους: από την παιδική λογοτεχνία στο κόμικς

Προσκεκλημένοι ομιλητές για την 7η Συνάντηση θα είναι οι:

 • Nicolas Froeliger, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Denis-Diderot (Paris 7)
 • Παναγιώτης Κελάνδριας, Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στη Συνάντηση, καλούνται να υποβάλουν τις περιλήψεις τους (300 λέξεις) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, σε δύο αρχεία (ένα επώνυμο και ένα ανώνυμο), στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ενημέρωση σχετικά με την αποδοχή των περιλήψεων θα γίνει ως την 1 Μαρτίου 2020.

Ιστοσελίδα συνάντησης: http://echo.frl.auth.gr/7th_trad_congress

ΕΓΓΡΑΦΗ
Το δικαίωμα συμμετοχής έχει οριστεί στα 30 €.
Για φοιτητές/τριες (σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο) στα 10 €.

ΕΚΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Στο περιοδικό Syn-Τhèses του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κατόπιν επιλογής από την επιστημονική επιτροπή

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Οργανωτική Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οργανωτική Επιτροπή

 • Γραμμενίδης, Σίμος, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Δημητρούλια, Τιτίκα, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Jardel-Σουφλερού, Christiane, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Κουρδής, Ευάγγελος, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Κωστοπούλου, Λουκία, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Λουπάκη, Ελπίδα, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τσακνάκη, Ολυμπία, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Χαραλαμπίδου, Νούλα, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Επιστημονική Επιτροπή

 • Αποστόλου, Φωτεινή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Βηδενμάιερ, Ανθή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Γραμμενίδης, Σίμος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Δεσύλλα Λουίζα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Δημητρούλια, Τιτίκα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Κασάπη, Ελένη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Κελάνδριας, Παναγιώτης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • Κουρδής, Ευάγγελος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Κριμπάς, Παναγιώτης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 • Λουπάκη, Ελπίδα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Πανταζάρα, Μαβίνα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Παπαδήμα, Μαρία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Παριανού, Αναστασία, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • Σωσώνη Βιλελμίνη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • Τζιάφα Ελένη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Τσίγκου, Μαρία, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 • Φλώρος, Γιώργος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ημερίδα με θέμα «Το έργο του Michel Houellebecq και η υποδοχή του στην Ελλάδα»

Η κατεύθυνση «Μεταφρασεολογία - Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο», οργανώνει ημερίδα για τον γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ και το έργο του, με αφορμή την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος, Σεροτονίνη, στα ελληνικά.

Τέσσερα χρόνια μετά την Υποταγή, μια δυστοπία για τη μουσουλμανική κατίσχυση στη Γαλλία μετά την εκλογή μουσουλμάνου προέδρου, που κατά μια παράδοξη και θλιβερή σύμπτωση κυκλοφόρησε την ημέρα της επίθεσης στο Charlie Hebdo και οι πωλήσεις της άγγιξαν διεθνώς τα 800.000 αντίτυπα, η Σεροτονίνη θεωρείται ότι προαναγγέλλει την κοινωνική βία και τα Κίτρινα Γιλέκα. Φέρνει έτσι πάλι στο προσκήνιο τον «προφήτη» Ουελμπέκ και διχάζει για άλλη μια φορά τους κριτικούς και τους αναγνώστες. Λογοτεχνική ιδιοφυΐα και προφήτης, απαύγασμα του γαλλικού πνεύματος και οικουμενικός συγγραφέας για τους μεν· νεοσυντηρητικός, ρατσιστής, σεξιστής και κατασκεύασμα των ΜΜΕ για τους δε, προβοκάτορας για όλους, ο Ουελμπέκ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο: το έργο του αλλά και το «φαινόμενο Ουελμπέκ», το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του λογοτεχνικού και εκδοτικού πεδίου, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο ενός έντονου διεθνούς διαλόγου. Σ’ αυτόν τον διάλογο επιδιώκει να συνεισφέρει η παρούσα ημερίδα, εξετάζοντας τόσο πτυχές του έργου του Ουελμπέκ όσο και τους όρους μετάφρασης και υποδοχής του την Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη. Προεγγραφές στην ιστοσελίδα της ημερίδας: http://houellebecq.frl.auth.gr/

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019,  9:00 - 15:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Τιτίκα Δημητρούλια
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2310-997563

Ευγενία Γραμματικοπούλου
Επίκουρη Καθηγήτρια (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2310-997507

 

Εκδήλωση με θέμα "Creativity in Literary Translation"

Σας καλούμε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην εκδήλωση με θέμα "Creativity in Literary Translation", η οποία διοργανώνεται από την κατεύθυνση "Μεταφρασεολογία-Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου" του ΠΜΣ του Τμήματος "Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο".

Η εκδήλωση εντάσσεται στις εργασίες του ευρωπαϊκού δικτύου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Λογοτεχνική Μετάφραση Petra-E, στο οποίο συμμετέχει το ΠΜΣ και η ετήσια συνάντησή του πραγματοποιείται φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. .

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Chair: Titika Dimitroulia

 • 16.30 – 16.50   Duncan Large, UEA: Creativity in Literary Translation: Theory and Practice
 • 16.50 – 17.10   Cecilia Rossi, UEA: Translation as a Creative Writing Practice and the Training of Literary Translators
 • 17.10 – 17.30   Zosi Zografidou, AUTh: Creativity in Poetry Translation
 • 17.30 – 17.50   Louisa Desilla, AUTh: Visualising The Great Gatsby: Exploring the Role of Film Adaptations in Literary Translation Training                    
 • 17.50 – 18.30   Discussion
 • 18.30 – 19.30   Reception

Είσοδος ελεύθερη

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και διαδικτυακά κάνοντας κλικ εδώ

Translating science: comparing different translation tools

Τη Δευτέρα 18/11/2019, στις 18.30-21.00, στη Νησίδα της Φιλοσοφικής Σχολής (1ος όροφος), στο Νέο Κτήριο θα διεξαχθεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Salamanca, Goedele De Sterck, με τίτλο: «Translating science: comparing different translation tools».

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας

Goedele De SterckGoedele De Sterck (1966) holds a PhD in Spanish Linguistics and is affiliated as a lecturer and researcher with the Department of Translation and Interpreting of the University of Salamanca, where she teaches Scientific and Technical Translation, Journalistic Translation and Literary Translation from French and Dutch into Spanish. She has been working as a literary translator for almost twenty years and has about a hundred titles to her name. She also writes about translation, gives lectures, moderates workshops, gives online courses and acts as a mentor to prospective translators. In 2018 she was awarded the Letterenfonds Vertalersprijs. She is closely involved in the PETRA-E Network, MediterraNed and Small is Great (CEATL). 

ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ "Σημεία της Ευρώπης"

ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ "Σημεία της Ευρώπης"

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 1-3 Νοεμβρίου 2019

Διοργανώνεται από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
και το Εργαστήριο Σημειωτικής
του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Από την αρχαιότητα η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας τόπος αλλά κυρίως μια ιδέα, ένας μύθος, ένα είδος φαντασίας, ένα σημείο. Έχοντας για αιώνες συλληφθεί και αναπαρασταθεί με ποικίλους τρόπους από φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, και γενέθλιος χώρος των πιο ριζοσπαστικών μορφών ιδιομορφισμού και οικουμενισμού, εξαιρετισμού και κοσμοπολιτισμού, η Ευρώπη έχει βιώσει κάθε λογής κατακερματισμούς , ηγεμονικούς επεκτατισμούς, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, όπως επίσης και τ ο επίμονα επανερχόμενο ζήτημα της ταυτότητάς της. Πολλοί υποδέχθηκαν τη διαδικασία Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ένα σημείο καμπής στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης, που προσέφερε ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα διεθνικής διακυβέρνησης και συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα Ευρωπαϊκά αφηγήματα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ‘ενότητας στη διαφορά’ αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αμφιλεγόμενα. Αμφισβητήθηκαν τόσο εκτός Ευρώπης, από γεωπολιτικά οράματα σαν του Παγκόσμιου Νότου, όσο και εντός Ευρώπης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης της ευρωζώνης, του Brexit και της μετανάστευσης. Το κύμα ανελευθερισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού και νατιβισμού που σ άρωσε ακολούθως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει καταστήσει την επιβίωσή τους ολοένα και πιο αβέβαιη.

Από το ξεκίνημά τους το 1979, τα Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας εστιάζουν σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τα ζητήματα και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας. Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, το συγκεκριμένο Συνέδριο επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει τη σημασία της σημειωτικής ως αναλυτικο-κριτικής προσέγγισης των κοινωνικο-πολιτισμικών φαινομένων και να ενθαρρύνει τη διερεύνηση και κατανόηση του σημειωτικού έργου και των συμβολικών πρακτικών που εμπλέκονται τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη σημερινή αποικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Διαλέξεις Pierre BAYARD

Pierre BayardΤο Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας και το Εργαστήριο Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ έχουν την τιμή και χαρά να σας προσκαλέσουν σε δύο διαλέξεις που θα δώσει ο Pierre BAYARD, Καθηγητής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Paris 8, την Τετάρτη 20/03, στις 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ και την Παρασκευή 22/03, στις 11.00, στην αίθουσα 1, του Παλαιού Κτηρίου της ΦΛΣ.

Οι διαλέξεις θα αναφερθούν στο σύνολο του συγγραφικού έργου του Pierre BAYARD και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ και με τη συμμετοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Γλώσσα: Γαλλική

Είσοδος ελεύθερη

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Γεννημένος το 1957, ο Pierre Bayard είναι καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint-Denis, συγγραφέας δοκιμιακών έργων και ψυχαναλυτής.

Σπούδασε στην Ecole Normale Supérieure όπου παρακολούθησε τα σεμινάρια ψυχανάλυσης των Françoise Dolto και Jacques Lacan. Η πρώτη του διδακτορική διατριβή είχε θέμα τα αυτοβιογραφικά έργα του Rousseau και υποστηρίχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η δεύτερη την εφαρμογή των ψυχαναλυτικών θεωριών στη λογοτεχνία και υποστηρίχθηκε στο Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint-Denis.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί το έργο του «Πως να μιλάμε για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει» από τις Εκδόσεις Πατάκη (2008).

Ο Romain Gary απέναντι στον ρατσισμό: από την Αμερική στο Παρίσι του 1968

Εκδήλωση με θέμα: "Ο Romain Gary απέναντι στον ρατσισμό: από την Αμερική στο Παρίσι του 1968", με αφορμή την πρόσφατη μετάφραση το μυθιστορήματος "Λευκός Σκύλος" / "Chien blanc" (1970) στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΟΚΤΑΝΑ της Θεσσαλονίκης.

Γαλλικό Ινστιτούτο, Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 (ώρα 19:30).

Ομιλητές:

 • Ζωή Δέτση, καθηγήτρια Α.Π.Θ, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
 • Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
 • Ευγενία Γραμματικοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια - μεταφράστρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
 • Απόστολος Κάλφας, Εκπαιδευτής Σκύλων Στρατού Ξηράς δρ. Χρύσα Μωυσίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος, εκδόσεις ΟΚΤΑΝΑ

Τη συζήτηση συντονίζει η δρ. Κατερίνα Σπυροπούλου

Διοργάνωση:

 • Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
 • Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 • Εκδόσεις Οκτάνα

Χορηγός: Σείριος

Για περισσότερες πληροφορίες:  https://www.facebook.com/events/583099382135468/

Είσοδος ελεύθερη.

2e CONGRÈS INTERNATIONAL

2e CONGRÈS INTERNATIONAL
Méthodologie de l’apprentissage des langues
Vers l’excellence pédagogique, didactique et linguistique

48 COMMUNICATIONS – 4 CONFÉRENCES – 20 ATELIERS ET SLAMS

Organisé conjointement par le Département de langue et de littérature françaises de  l’Université Aristote de Thessalonique (Grèce), le Département d'études françaises et européennes de l’Université de Chypre et le Laboratoire ouvert,
interuniversitaire et interdisciplinaire MÉTHODAL.

Thessaloniki, Grèce
2-5 septembre 2018

Infos et inscriptions : http://congres2018.methodal.net

 

Ημερίδα των τμημάτων Ιταλικής και Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας με θέμα «Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και τρόποι διαχείρισης τους»

Σας προσκαλούμε στην Ημερίδα με θέμα:

«Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και τρόποι διαχείρισής τους»,

που διοργανώνεται από τα Τμήματα Ιταλικής & Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2018, στο Νέο Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, Αίθουσα 108 (1ος όροφος) και θα διαρκέσει από τις 9:00-15:00.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, κάνετε προεγγραφή μέσω της ιστοσελίδας της Ημερίδας, συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σύνδεσμος: https://pedagogytheories.wixsite.com/studentconference/eggrafi

 

Η οργανωτική επιτροπή:

 • Αντώνης Βεντούρης (Συντονιστής)
 • Κορίνα Αστερίου
 • Αθηνά Βαρκάρη
 • Θαλάσσια Κοντίνο
 • Ελένη Κοσμίδου
 • Θέκλα Χατζηγεωργίου
 • Ηλέκτρα Χόικα

Διεθνές συνέδριο « Langues Moins Diffusées et Moins Enseignées (MoDiMEs) : valeur ajoutée pour les langues largement diffusées »

1-2 Ιουνίου 2018

Διοργάνωση: Εργαστήριο Διδακτικής των Ζωντανών Γλωσσών και του FoReLL Πανεπιστημίου του Poitiers

Καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων: 28 Φεβρουαρίου 2018  15 Μαρτίου 2018.

Γλώσσες εργασίας: Γαλλική & Αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

http://modimes.frl.auth.gr/

Διεθνές συνέδριο με τίτλο "Des écrits de femmes enterrés"

Διεθνές συνέδριο με τίτλο "Des écrits de femmes enterrés", αφιερωμένο στη μνήμη της Assia Djebar, 8 & 9 Μαρτίου 2018.

Διοργάνωση: Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας & Τομέας Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων: 10 Νοεμβρίου 2017.

Γλώσσες εργασίας: γαλλικά & αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:
http://assiadjebar2018.frl.auth.gr/

«Recherche documentaire pour l’analyse terminologique au service de la traduction spécialisée – La terminologie au service du traducteur»

Geneviève BordetΔιάλεξη της Geneviève BORDET, Καθηγήτριας του πανεπιστημίου Paris Diderot Paris 7, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+.

Τετάρτη 7/06/17, 10.30-13.30,

Στη νησίδα των υπολογιστών, 308Α στο Παλαιό Κτήριο της ΦΛΣ.

 

Σύντομο βιογραφικό της Geneviève Bordet

Université Paris Diderot Paris 7

Co-responsable du master Industrie des Langues et traduction spécialisée de l’UFR Etudes interculturelles et langues appliquées

Laboratoire CLILLAC-ARP

Après des études en anglais, linguistique et littérature comparée, et  une carrière de spécialiste de la littérature de jeunesse puis d’enseignante-documentaliste, j’ai été recrutée par l’Université Paris Diderot pour assurer des enseignements d’anglais scientifique, de documentation et la responsabilité de la formation continue en langues. J’ai ensuite présenté une thèse portant sur les mécanismes de construction d’une cohésion et d’une autorité scientifique dans les résumés de thèse, en comparant les stratégies en anglais des locuteurs natifs anglophones et francophones. Plus spécifiquement, j’ai analysé le rôle joué par l’utilisation de « this » comme outil cohésif  et rhétorique. Depuis 2012, j’assure la co-responsabilité du master d’Industrie des Langues et Traduction Spécialisée, formation pour laquelle j’ai créé depuis 1993 un cours de recherche documentaire appliqué à la terminologie et à la traduction. Mes recherches portent maintenant sur la construction de l’autorité scientifique dans les abstracts, mais aussi sur l’impact de la domination de l’anglais sur l’expression de la  pensée scientifique. J’ai également publié plusieurs articles sur les interactions entre recherche documentaire, terminologie et traduction, en m’appuyant sur les travaux de nos étudiants.

CATMA - Μια εισαγωγή στην «αδογμάτιστη» επισημείωση και την ανάλυση των ψηφιακών κειμένων

Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
Ερευνητική ομάδα: Corpora – Literature – Translation (CLT)
http://digitalhumanitieslab.eu/gr/news-gr  

CATMA - Μια εισαγωγή στην «αδογμάτιστη» επισημείωση και την ανάλυση των ψηφιακών κειμένων

Ένα εργαστήριο από τον project lead του CATMA
Καθηγητή Jan Chris Meister

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017
10.00-17.00 
Εργαστήριο Υπολογιστών
Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ.

Είστε ευπρόσδεκτοι: Όλοι οι διδακτορικοί, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές που ενδιαφέρονται για τον χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών.


Τι είναι το  CATMA (http://catma.de/): Το CATMA (Computer Assisted Textual Markup and Analysis) είναι ένα πρακτικό εργαλείο για ανάλυση. Στο CATMA ο χρήστης μπορεί να συνδυάσει μια  ‘αδογμάτιστη’ ερμηνευτική με τις ψηφιακές ταξινομίες βασιζόμενος σε κείμενο και σώματα κειμένων. 

JOIN THE SEMINAR, JOIN THE LAB, JOIN THE DH COMMUNITY

Επιστημονική Ημερίδα - Κύκλος: Παγκόσμια λογοτεχνία "Δημήτρης Τ. Άναλις – Μια γραφή εκτός ορίων"

Μ.Δ.Ε. με ειδίκευση «Μεταφρασεολογία - Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου»
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Επιστημονική Ημερίδα
Κύκλος: Παγκόσμια λογοτεχνία

Δημήτρης Τ. Άναλις – Μια γραφή εκτός ορίων

Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2017
Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ 

Ο Δημήτρης Τ. Άναλις υπήρξε ένας οικουμενικός στοχαστής και ποιητής, που αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του την ίδια την έννοια των ορίων, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ποτέ την σταθερότητα των σημείων αναφοράς. Έγραψε στα γαλλικά, πλην ορισμένων πολιτικών άρθρων που δημοσίευσε στον ελληνικό τύπο, τεντώνοντας τα όρια των γλωσσών μέσα από μια πολύτροπη πρακτική. Συνομίλησε με τις τέχνες, με την Ιστορία και την πολιτική, με το παρελθόν και το παρόν λόγου σε διαφορετικές γλώσσες, ως ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, πολιτικός επιστήμονας, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης, στο πλαίσιο μιας ποιητικής που στόχο είχε να περι-γράψει την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις διαστάσεις της, με έμφαση στην έννοια της θνητότητας αλλά και στο μεγαλείο του εν τω κόσμω Είναι.

Η παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Τ. Άναλι εγκαινιάζει τον κύκλο  ημερίδων για την παγκόσμια λογοτεχνία: η επιλογή δεν είναι τυχαία, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την υβριδικότητα της λογοτεχνίας ως παγκόσμιου φαινομένου καθώς και τους πολλούς και διαφορετικούς δρόμους μέσα από τους οποίους συγκροτείται.

Η προσέγγιση του έργου του επιδιώκει να σταθεί σε αυτές ακριβώς της συναντήσεις που ορίζουν την πολυπλοκότητα και την ανοιχτότητα ενός συγγραφικού έργου, συναντήσεις ρητές και υπόρρητες, κειμενικές και του πραγματικού κόσμου. Λογοτεχνικός διαμεσολαβητής που στεκόταν και στις δύο όχθες της ελληνογαλλικής συνομιλίας, ευτύχησε να μεταφραστεί από φίλους του σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Πέτερ Χάντκε, που θα παρουσιάσει τη λογοτεχνική σχέση τους στην ημερίδα. Ποιήματά του στα γαλλικά θα διαβάσει η ηθοποιός Sophie Semin.

Γλώσσες της ημερίδας: γαλλικά και ελληνικά

Ιστοσελίδα ημερίδας: http://www.frl.auth.gr/analis
Video: http://www.auth.gr/video/23911ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών του Τμήματος.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Επισκέψεις

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες και κανένα μέλος

Επικοινωνήστε

(+30) 2310-995176

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.