Γενικές Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου στις 22/2/2021.

Δηλώνουμε ότι

 • Θα διαφυλάξουμε πάση θυσία το κλίμα διαλόγου και δημοκρατικού πνεύματος που αρμόζει σε ένα Ανώτατο Ίδρυμα
 • Θα υπερασπιστούμε τις ανθρωπιστικές αξίες που υπηρετούμε εδώ και χρόνια με το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο
 • Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνουμε μάρτυρες τέτοιων βίαιων επεισοδίων που καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας
 • Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η κοινότητα μας σε πεδίο μάχης μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών μας.
 • Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της μόνιμης εγκατάστασης αστυνομικής δύναμης στο χώρο του πανεπιστημίου όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Γαλλικού Τμήματος ΑΠΘ:
Β. Αλεξανδρίδου
Α. Βαρσαμίδου
Π. Αρβανίτης
Ε. Γραμματικοπούλου
Σ. Γραμμενίδης
O. Delhaye
Ξ. Δημητρούλια
Κ. Εξάρχου
Τ. Καδόγλου
Β. Κέλλα
Ε. Κουρδής
Π. Κρυστάλλη
Π. Κυριακοπούλου
Λ. Κωστοπούλου
Μ. Λιτσαρδάκη
Ε. Λουπάκη
Μ. Μακροπούλου
Π. Μακροπούλου
Ε. Μαμακούκα
Ε. Μουσούρη
Π. Παναγιωτίδης
Α. Παπανικολάου
Κ. Πλουμιστάκη
Ν. Σακελλάρη
Φ. Σίμογλου
Ο. Τσακνάκη
Π. Χαραλαμπίδη
Κ. Πάγκαλος

ΚΕΣΥΨΥ - διαδικτυακό εργαστήριο "Σεξουαλική Παρενόχληση, το νομικό πλαίσιο και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες για επιζώσες και επιζώντες"

Με αφορμή την αλυσίδα αποκαλύψεων και μοιρασμάτων εμπειριών έμφυλης βίας που ξεκίνησε η αφήγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Α.Π.Θ. και το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνουν ένα διαδικτυακό εργαστήριο σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση, το νομικό πλαίσιο και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες για επιζώσες και επιζώντες

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει ένα ακόμα έναυσμα για συζήτηση στους χώρους του Πανεπιστημίου και να παρέχει βασικές γνώσεις γύρω από τα θέματα σεξισμού και παρενόχλησης, ιδίως σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του webinar οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους όρους "έμφυλη βία" και "σεξουαλική παρενόχληση", το πώς αυτές εντοπίζονται σε βλαπτικές κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις σχετικά με τους έμφυλους ρόλους, θα ενημερωθούν για τη σχετική νομοθεσία και για τους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν υποστήριξη τα άτομα που είχαν ή έχουν εμπειρίες έμφυλης βίας. 

Εισηγήτριες: 

 • Βιργινία Ξυθάλη, Ψυχολόγος και Εκπαιδεύτρια σε θέματα φύλου και έμφυλης βίας
 • Δήμητρα Λάτσιου, Δικηγόρος στο εφετείο
 • Βίλυ Χατζηγιάννη, Τοπική Συντονίστρια Ομάδας Αστικού Ιστού Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: .Δευτέρα, 01/03/2021, 11πμ  - 2μμ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω zoom)  και απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ..

Λόγω της φύσης του εργαστηρίου, οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://kesypsy.web.auth.gr/el/node/103

Η δήλωση συμμετοχής ισχύει μόνο με την χρήση του ιδρυματικού μαιλ σας, όπου θα σας σταλεί ο σχετικός σύνδεσμός zoom.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με την Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια του ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Καλούνται οι φοιτητήτριες/τές του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας να υποβάλουν την ηλεκτρονική δήλωση των υποχρεωτικών μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 στην ιστοσελίδα https://students.auth.gr/ (ηλεκτρονικές υπηρεσίες φοιτητών) από την  Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 έως και  την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.

Οι φοιτήτριες/τές που έχουν εγγραφεί το ακαδ. Έτος 2009-2010 και παλαιότερα, υποβάλλουν τη δήλωση υποχρεωτικών μαθημάτων στη Γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), στο ίδιο διάστημα.

Το ίδιο διάστημα (25/02/2021-10/03/2021) γίνονται και οι δηλώσεις των υποχρεωτικών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου για τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ 9ο ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩ για συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιουνίου 2021 (εμβόλιμη).

Η προθεσμία είναι αποκλειστική.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία δεν θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής ή τροποποίησης δηλώσεων και δεν θα μπορείτε να συμμετάσχετε στις εξετάσεις των μαθημάτων.

 

Τα μαθήματα επιλογής δηλώνονται στους διδάσκοντες.

Το ίδιο διάστημα (25/02/2021-10/03/2021) γίνεται και η δήλωση της πτυχιακής εργασίας.

Για τη δήλωση της πτυχιακής εργασίας ΠΤ-ΕΡΓ απαιτείται βεβαίωση του επόπτη καθηγητή με το θέμα στα ελληνικά και αγγλικά, η οποία θα κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος.

(Για τη βεβαίωση πατήστε εδώ)

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ δήλωσης: Οι φοιτήτριες/τές, μετά την ολοκλήρωση της δήλωσής τους, οφείλουν να αποθηκεύσουν ή να εκτυπώσουν τη δήλωσή τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί, από την/τον φοιτητήτρια/τή, ότι η δήλωσή της/του δεν καταχωρήθηκε, ο μοναδικός τρόπος απόδειξης της υποβολής της είναι η προσκόμιση της παραπάνω εκτύπωσης.

 

Υποτροφίες και βραβεία από κληροδοτήματα

Στην  ιστοσελίδα του Τμήματος Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. έχουν αναρτηθεί οι κάτωθι ανακοινώσεις για υποτροφίες και βραβεία από κληροδοτήματα:

 

Προεγγραφές μαθημάτων επιλογής

Οι φοιτητές που θα πάρουν μαθήματα επιλογής κατά το εαρινό εξάμηνο, καλούνται να προεγγραφούν σε αυτά που επιθυμούν.

Μπορούν να δουν την λίστα με τα μαθήματα στην διεύθυνση http://listes.frl.auth.gr/index.php/proeggrafes

 

 

Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

Παρακαλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Γ΄ εξαμήνου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό χώρο» να υποβάλλουν αίτηση για εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας έως 31 Μαρτίου 2021.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση από εδώ

 

Συμμαχία EPICUR: Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές,

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στη Συμμαχία για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EPICUR, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έναρξη πιλοτικών μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο 2020-2021, που απευθύνονται στους φοιτητές των οκτώ πανεπιστημίων της Συμμαχίας EPICUR. Οι φοιτητές του ΑΠΘ έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα που προσφέρονται από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Συμμαχίας.

Tα προσφερόμενα μαθήματα αφορούν στις θεματικές ενότητες:

 1. Language and Culture και
 2. Liberal Arts and Sciences

οι οποίες αποτελούν και τους βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης του EPICUR.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται μέσα από το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (KIT), στο πλαίσιο του EPICUR. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με χρήση του ιδρυματικού σας λογαριασμού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EPICUR Virtual Campus Learning Platform. Αιτήσεις υποβάλλονται από τις 12 ως τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Αναλυτικά, οι κατάλογοι των προσφερόμενων μαθημάτων βρίσκονται αναρτημένοι στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ οι οδηγίες υποβολής αίτησης επισυνάπτονται.

Με εκτίμηση,

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος
Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Τροποποίηση χρονοδιαγράμματος εαρινού εξαμήνου

Σας κοινοποιώ την απόφαση της Κοσμητείας (συνεδρίαση υπ’ αριθμ. 282/13-1-2021) σχετικά με την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος Παν/κου έτους 2020-2021, μετά την αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης της εξεταστικής περιόδου για κάποια από τα Τμήματα της Σχολής, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Έναρξη εαρινού εξαμήνου: Δευτέρα 22-2-2021

Λήξη εαρινού εξαμήνου: Παρασκευή 11-6-2021

Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2021: Δευτέρα 14-6-2021 έως και Παρασκευή 2-7-2021

Επίσης στην ίδια συνεδρία αποφασίστηκε ότι ημερομηνία κτήσης πτυχίου είναι η ημερομηνία εξέτασης του τελευταίου μαθήματος της εξεταστικής κάθε Τμήματος.

Με τιμή

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΔΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ, τχ. 21, Δεκέμβριος 2021 «Λογοτεχνία και αγωνίες του παρόντος»

Πρόσκληση υποβολής άρθρων

Το ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό Δια-κείμενα (http://dia-keimena.frl.auth.gr/) του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμός» προσκαλούν αποφοίτους και εν ενεργεία φοιτητές μεταπτυχιακού και διδακτορικού κύκλου όλων των Τμημάτων Φιλολογίας του ΑΠΘ, για πρωτότυπες συνεργασίες συγκριτολογικής κατεύθυνσης στο ετήσιο (21ο) τεύχος του 2021 με θέμα «Λογοτεχνία και αγωνίες του παρόντος».

Το θέμα αφορά στη σχέση της τέχνης, και της λογοτεχνίας ειδικότερα, με τις εκάστοτε πολιτικές, κοινωνικές ή οικονομικές «κρίσεις» του δυτικού κόσμου και την καλλιτεχνική αποτύπωση ή απόηχό τους. Από τις απαρχές του ευρωπαϊκού μυθιστορήματος με το Δεκαήμερον του Βοκκάκιου που οφείλει την ύπαρξή του στην καταστροφική πανώλη του 1348 μέχρι τις νεωτερικές και σύγχρονες πολιτισμικές κρίσεις που γέννησαν τις διάφορες πρωτοπορίες και νεο-/μετα-πρωτοπορίες, οι τέχνες, στρατευμένες ή μη, διαλέγονται ζωηρά, καταγγέλλουν ή μαρτυρούν για το παρόν, διερευνώντας παράλληλα τις ίδιες τις δυνατότητες έκφρασης σε συνθήκες κρίσης, παρεμβαίνοντας έτσι σε αυτές με τον δικό τους ιστορικά σημασμένο τρόπο. Πιθανούς, αν και όχι εξαντλητικούς, επιμέρους θεματικούς άξονες για τις «αγωνίες του παρόντος» μπορούν να αποτελέσουν η οικονομική και οικολογική κρίση, η μετανάστευση και το προσφυγικό, η αναβίωση ολοκληρωτικών καταλοίπων και ρατσιστικών αντανακλαστικών, η τρομοκρατία, η πανδημία.

Η αποστολή των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις: αρχικά, θα πρέπει να αποσταλεί περιληπτικά η πρόταση και οι βασικοί άξονες του άρθρου (έως 500 λέξεις), με προσωρινό τίτλο και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 200 λέξεις) μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021. Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα υποβληθούν σε κρίση από την επιστημονική επιτροπή του συγκεκριμένου τεύχους και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν σχετικά έως τις 12 Απριλίου. Τα τελικά άρθρα των προτάσεων που θα γίνουν δεκτές θα πρέπει να έχουν έκταση έως 5.000 λέξεις και να αποσταλούν μέχρι τις 30 Ιουλίου ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για τις επόμενες διορθώσεις και την τελική επιμέλεια των κειμένων. Το τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2021. Αποστολές abstract & άρθρων στην ηλ/κή διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστημονική επιτροπή:

 • Ζωή Δέτση, καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ & διευθύντρια του ΔΠΜΣ «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμοί»
 • Τατιανή Ραπατζίκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ & διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
 • Μάρθα Βασιλειάδη, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ
 • Ευγενία Γραμματικοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια & διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ
 • Λητώ Ιωακειμίδου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ
 • Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ & διευθύντρια του Εργαστηρίου Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
 • Σωτήρης Παρασχάς, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS 2021-22

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Θα θέλαμε, να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προκηρύσσει πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ για Σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο).

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος, https://eurep.auth.gr/el  μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ για Σπουδές, τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, τη διαδικασία υποβολής αίτησης, και τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση σε video της περσινής ενημερωτικής εκδήλωσης.

Επίσης,  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 10/2 και ώρα 10:00 για την επίλυση αποριών σχετικά με την πρόσκληση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (απαραίτητη προϋπόθεση η παρακολούθηση του ανωτέρω video).

Περίοδος υποβολής αιτήσεων:  08 Φεβρουαρίου έως και 05 Μαρτίου 2021 (15:00, ώρα Ελλάδας).

Παρακαλούμε για την έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων ώστε να αποφευχθεί πιθανή υπερφόρτωση του συστήματος και, κατά συνέπεια, η όποια ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων κατά τις τελευταίες ημέρες υποβολής τους.

 

Με εκτίμηση,

Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Eugenia Grammatikopoulou

Professeure assistante (Section de Littérature) Directrice du Laboratoire de Littérature Comparée Département de Langue et de Littérature Françaises Université Aristote de Thessalonique Grèce

Ανακοίνωση ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) του Α.Π.Θ., στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας υποστήριξης των φοιτητών και φοιτητριών στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω του Covid -19, σε συνεργασία με τη EMDR Hellas, διοργανώνει θεραπευτικές παρεμβάσεις EMDR online σε μικρές ομάδες φοιτητών και φοιτητριών όπου θα εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα με στόχο την συναισθηματική αποφόρτιση-αυτοφροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη τους. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο http://kesypsy.web.auth.gr/el/news

Υποστήριξη για την αντιμετώπιση δυσκολιών σχετιζόμενες με τον covid -19

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) του Α.Π.Θ., στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας υποστήριξης των φοιτητών και φοιτητριών στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω του Covid -19, σε συνεργασία με τη EMDR Hellas, διοργανώνει θεραπευτικές παρεμβάσεις EMDR online σε μικρές ομάδες φοιτητών και φοιτητριών όπου θα εφαρμοστούν ειδικά πρωτόκολλα με στόχο την συναισθηματική αποφόρτιση-αυτοφροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο http://kesypsy.web.auth.gr/el/news

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 2021-22

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 7.317 ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Υπάρχει μια πόλη αόρατη, που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη, κι όμως είναι παντού. Αυτή η πόλη ξεκίνησε να χτίζεται το 1978 και μεγαλώνει. Αντί για κτίρια έχει ιδέες, λέξεις και αλγόριθμους. Για δρόμους έχει τις επιστήμες που ξέρουμε, όπως την ιατρική, τη νομική και τη βιολογία, αλλά και τις επιστήμες που θα μάθουμε, τη βιοϊατρική, τη βιοηθική, την τεχνητή νοημοσύνη και τα οικονομικά της καινοτομίας. Σε αυτή την πόλη ζουν εκείνοι που αριστεύουν, δημιουργούν, καινοτομούν και φροντίζουν ώστε η κοινωνία μας να κάνει βήματα προς τα μπροστά. Μια πόλη με 7.317 κατοίκους, τους Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι αιτήσεις στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ξεκίνησαν.

Όροι και προϋποθέσεις

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 37 13 053, -054, -055, -056, -057 ή
μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό

Αίτηση για σπουδές στην Ελλάδα

Δείτε περισσότερα εδώ
https://www.onassis.org/el/open-calls/scholarships-call-academic-year-2021-22/

 

 

ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Η Συνέλευση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. στη συνεδρίαση της Συνέλευσης με αριθμό 353/14-5-2020, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν.4218/2013 και το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης αριθμ. Φ1/192329/Β3/2013 (Β’ 3185/2013), αποφάσισε για τις κατατακτήριες εξετάσεις ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, τα εξής:

 • Το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙΤ.Ε., της Ελλάδας ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανωτέρων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων .
 • Τα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:
 • Υ102 Γαλλική Γλώσσα Ι: Γραπτός Λόγος
 • Υ202 Επισκόπηση Γαλλικής Λογοτεχνίας Ι
 • Υ301 Ανάλυση και Παραγωγή Λόγου στην ελληνική γλώσσα

Η ύλη των μαθημάτων έχει ως εξής:

Υ102 Γαλλική Γλώσσα Ι: Γραπτός Λόγος

Grammaire de la langue française

 • Les accents et les signes de ponctuation
 • Le groupe nominal
 • Les déterminants
 • Le groupe adjectival
 • Les pronoms
 • Le groupe verbal (temps et modes verbaux, forme active / passive / pronominale / impersonnelle)
 • Les verbes et leurs constructions
 • Les mots invariables (prépositions, adverbes)
 • Les propositions subordonnées

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

 • Bentolila A., 1995, Grammaire alphabétique, Nathan, Paris.
 • Dubois J. et al, 2002, Dictionnaire de linguistique, Larousse, VUEF.
 • Eluerd R., 2002, Grammaire descriptive de la langue française, Nathan, Paris.
 • Poisson-Quinton S., R. Mimran, M. Mahéo-Le Coadic, 2002, Grammaire expliquée du français, Clé international, Paris.

Υ202 Επισκόπηση Γαλλικής Λογοτεχνίας Ι

Τα ποιήματα που εντάσσονται στην ύλη εξέτασης του μαθήματος είναι τα εξής αντιπροσωπευτικά ποιήματα των σημαντικότερων ποιητών/σχολών/ρευμάτων της γαλλικής ποίησης από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα:

 • François Villon, « Épitaphe Villon ou La ballade des pendus », Poésies diverses, 1489 (publication posthume)
 • Pierre de Ronsard, II, XLII (« Quand vous serez bien vielle… »), Sonnets pour Hélène, 1578
 • Joachim du Bellay, « Heureux qui comme Ulysse… », Les Regrets, 1558
 • Alphonse de Lamartine, « L’isolement », Les méditations poétiques, 1820
 • Victor Hugo, « L’enfant », Les Orientales, 1829
 • Charles Baudelaire, « L’Albatros » & « L’invitation au voyage », Les fleurs du mal, 1857
 • Paul Verlaine, « Il pleure dans mon cœur », Romances sans paroles, 1874
 • Arthur Rimbaud, « Le dormeur du val », 1870
 • Guillaume Apollinaire, « Le pont Mirabeau », Alcools, 1913 & « Il y a », Poèmes à Lou, 1915
 • Robert Desnos, « J’ai tant rêvé de toi », Corps et biens, 1930
 • Paul Eluard, « La parole » & « L’amoureuse », Les yeux fertiles, 1935
 • Rene Char, « Horrible journée » (fragment 138), Feuillets d’Hypnos, 1946
 • Jacques Prévert, « Familiale » & « La grasse matinée », Paroles, 1949

Ένα corpus αντιπροσωπευτικών γαλλικών ποιημάτων από τον Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα (όπου περιλαμβάνονται και τα ως άνω επιλεγμένα ποιήματα) βρίσκεται διαθέσιμο σε μορφή pdf, τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα τα αναζητήσει από τη Γραμματεία του Τμήματος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ομοίως μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τα Ανοιχτά Μαθήματα του Α.Π.Θ.:

https://opencourses.auth.gr/courses/OCRS468/

Κατά την εξέταση, θα δοθεί ένα από τα παραπάνω ποιήματα και θα ζητηθεί να αναγνωριστεί αναφέροντας ποιος είναι ο ποιητής που το έχει γράψει, ποιος είναι ο τίτλος και η συλλογή όπου ανήκει, σε ποια εποχή έχει γραφτεί, σε ποιο ρεύμα/σχολή/κίνημα εντάσσεται καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

 • ABRAMS M. H., Λεξικό λογοτεχνικών όρων, Αθήνα, Πατάκης, 2005
 • BANCQUART Marie-Claire, La poésie en France du surréalisme à nos jours, Paris, Ellipses, coll. « Thèmes & Études », 1996.
 • BERCOT M. & GUYAUX A., Dictionnaire des Lettres Françaises, Le XXe siècle, « La Pochoteque », Le Livre de Poche, 1998
 • FAUCONNIER Denis, À la découverte de la poésie, Paris, Ellipses, 2000.
 • JARRETY Michel, La poésie française du Moyen Âge au XXe siècle, Paris, PUF « Quadrige », 2017.
 • JARRETY Michel, Dictionnaire de poésie de Baudelaire à nos jours, Paris, PUF, 2001
 • JOUBERT Jean-Louis, Genres et formes de la poésie, Paris, A. Colin, 2003.
 • JOUBERT Jean-Louis, La poésie, Paris, A. Colin « Cursus », 2004.
 • LABBE Stéphane, La poésie. Rhétorique, registres, courants littéraires et poésies francophones, Paris, Ellipses, 2009.
 • ΛΙΟΝΤΑΚΗΣ Χριστόφορος (επιμ.), Ανθολογία γαλλικής ποίησης, Αθήνα, Καστανιώτης, 2009

Υ301 Ανάλυση και Παραγωγή Λόγου στην ελληνική γλώσσα

Η εξέταση μαθήματος συνίσταται σε ασκήσεις που έχουν  στόχο την εμβάθυνση στις δομές και τα επίπεδα της ελληνικής γλώσσας, ως γλώσσας-στόχου της μετάφρασης.  Οι ασκήσεις αφορούν τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, την περίληψη ή την αναδιατύπωση ενός κειμένου, την ανάλυση των συμβάσεων του κειμενικού είδους, την αναγνώριση γλωσσικών ποικιλιών, τα είδη και τους τύπους των κειμένων, τα επίπεδα ύφους, το λεξιλόγιο με βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής, της λατινικής, της εκκλησιαστικής γλώσσας και ποικίλων ξένων γλωσσών. Ειδικότερα έμφαση δίνεται στις παρακάτω θεματικές:

 • Χαρακτηριστικά δημοσιογραφικού λόγου
 • Είδη δημοσιογραφικού λόγου (κριτική, ρεπορτάζ, συνέντευξη, ψυχαγωγικές στήλες, ειδικές στήλες κ.λπ.)
 • Προφορικότητα/γραπτότητα
 • Αρχαιοελληνικές ρήσεις, λατινικές εκφράσεις, παγιωμένες εκφράσεις, ασκήσεις με συνώνυμα, αντώνυμα
 • Επίπεδα λόγου, επίπεδα ύφους
 • Διακειμενικότητα
 • Γλωσσικός δανεισμός (είδη δάνειων λέξεων)
 • Γλωσσικές ποικιλίες, γεωγραφικές διάλεκτοι, κοινωνιόλεκτοι (γλώσσα των νέων)
 • Το πολυτροπικό κείμενο
 • Χαρακτηριστικά και λειτουργίες διαφημιστικού λόγου, είδη διαφημίσεων
 • Οι λέξεις-νυφίτσες στη διαφήμιση
 • Οι χιουμοριστικοί μηχανισμοί
 • Η λειτουργία γλώσσας και εικόνας στα κόμικς
 • Λειτουργίες του επιστημονικού λόγου
 • Γαστρονομικός λόγος
 • Πολιτικός λόγος

Ενδεικτική βιβλιογραφία

 • Γαβριηλίδου, Ζ. & Τσάκωνα, Β. (2004-2005). Οι χιουμοριστικοί μηχανισμοί στα κόμικς: Ανάλυση της σειράς ιστοριών του Αστερίξ. Γλωσσολογία, 145-165.
 • Γούτσος, Δ. (2012). Γλώσσα. Κείμενο, ποικιλία, σύστημα. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική. 
 • Dyer, G. (2000). Η Διαφήμιση ως επικοινωνία. Μετάφραση: Αγγελική Σπυροπούλου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

 • Μπουσούνη-Γκέσουρα, Λ. & Αναγνωστοπούλου, Ι. (2006). Το λέμε σωστά το γράφουμε σωστά; Αθήνα: Μεταίχμιο.
 • Παναρέτου, Ε. (2002). Ο σύγχρονος γαστρονομικός λόγος. Γλωσσολογία 14, 117-135.
 • Παπαζαφείρη, Ι. (1997). Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας. Αθήνα: Σμίλη.
 • Χατζησαββίδης, Σ. (2003). Η γλώσσα της διαφήμισης στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. στο Δουλκέρη, Τ. Κοινωνιολογία  της Διαφήμισης. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά για κατάθεση υποψηφιοτήτων:

 1. Αίτηση (έντυπο διατίθεται από τη Γραμματεία)
 2. Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών (εάν είναι του εξωτερικού απαιτείται ισοτιμία και βεβαίωση του ΔΟΑΤΑΠ –πρώην ΔΙ.ΚΑ.ΤΣΑ-)

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από 02-16 Νοεμβρίου 2020.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν το διάστημα 1-20 Δεκεμβρίου 2020.ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών του Τμήματος.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Επισκέψεις

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες και κανένα μέλος

Επικοινωνήστε

(+30) 2310-995176

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.