Παρουσίαση

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ  λειτουργεί, για πρώτη φορά, το ακαδημαϊκό έτος 1954-1955, στο πλαίσιο της ίδρυσης του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών που ιδρύθηκε το 1952 υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Σήμερα αποτελεί ένα από τα οκτώ Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου.

 

Στόχοι του Προπτυχιακού προγράμματος σπουδών

Το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων στους τομείς της Γλωσσολογίας, της Διδακτικής των Ζωντανών Γλωσσών, της Γαλλικής Λογοτεχνίας, της Συγκριτικής Γραμματολογίας, του  Γαλλικού Πολιτισμού και της Μετάφρασης- Μεταφρασεολογίας. Το Πρόγραμμα αποβλέπει στην καλλιέργεια του πνεύματος, στην απόκτηση παιδείας, στην ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης και στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής συνείδησης. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην προαγωγή της γαλλικής παιδείας στον ελληνόφωνο χώρο, στη διαπολιτισμική επικοινωνία, στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν και να κατανοούν τη γαλλική γλώσσα και γραμματεία, να σχεδιάζουν αναλυτικά προγράμματα για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας/πολιτισμού στην εκπαίδευση, να χειρίζονται γραπτά και προφορικά τον επιστημονικό λόγο, να περιγράφουν και να ερμηνεύουν πολιτισμικά φαινόμενα του γαλλόφωνου και ελληνόφωνου χώρου, να συνδέουν τις γλωσσολογικές προσεγγίσεις με τη διδασκαλία και την εκμάθηση της Γαλλικής ως πρώτης/δεύτερης ξένης γλώσσας, να είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και παιδαγωγικής, με ειδικά θέματα της διδακτικής των ξένων γλωσσών καθώς και με σύγχρονες μεταφραστικές θεωρίες.

Σε εφαρμοσμένο επίπεδο αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που προσδίδουν ικανότητα  προσφοράς υπηρεσιών και γνώσεων από τους/τις αποφοίτους του στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της μετάφρασης και του πολιτισμού.

Συνεπώς οι απόφοιτοι/απόφοιτες του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ανάλογα με τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που έχουν επιλέξει, δύνανται να αποκτήσουν τις παρακάτω δεξιότητες:

  • τη διεξαγωγή έρευνας και τη συγγραφή επιστημονικών μελετών στα πεδία της γαλλικής και συγκριτικής γραμματολογίας, της διδακτικής των ζωντανών γλωσσών, της γλωσσολογίας και της μεταφρασεολογίας,
  • την υποστήριξη της φιλολογικής και γλωσσολογικής έρευνας σε ερευνητικούς φορείς, κέντρα και ιδρύματα,
  • τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στηv πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και σε ενήλικες σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
  • τη δημιουργία πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας,
  • τη διδασκαλία της γαλλικής/γαλλόφωνης λογοτεχνίας και του γαλλικού πολιτισμού,
  • τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας,
  • το χειρισμό διαφόρων συστημάτων ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
  • τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε ομιλητές της γαλλικής και της ελληνικής  γλώσσας,
  • την επιλογή και προώθηση της γαλλικής λογοτεχνίας στον ελληνόφωνο εκδοτικό χώρο,
  • τη μετάφραση γενικών/ειδικών κειμένων από τη γαλλική προς την ελληνική γλώσσα.

 

Το Τμήμα προσφέρει:

  1. Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών τετραετούς φοίτησης τριών κατευθύνσεων: Γλωσσολογίας-Διδακτικής,  Λογοτεχνίας-Πολιτισμού και Μετάφρασης Μεταφρασεολογίας.
  2. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) τριών κατευθύνσεων: Γλωσσολογίας-Διδακτικής,  Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και Μετάφρασης Μεταφρασεολογίας.  

 

Το ΠΜΣ διαρθρώνεται σε δύο κύκλους :

  1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, που απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς πρώτου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών και
  2. Διδακτορικό Δίπλωμα, που απονέμεται μετά την επιτυχή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Επίσης το Τμήμα συμμετέχει ενεργά σε διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Επιπλέον, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας συμμετέχει :

  • στο Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Erasmus-Mundus Joint Master Degree «Ευρωπαϊκοί Πολιτισμοί και Λογοτεχνίες»-CLE (Cultures Littéraires Européennes) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Alma Mater Studiorum της Μπολόνια (Ιταλία), Haute-Alsace της Mulhouse (Γαλλία), του Στρασβούργου (Γαλλία) το Cheikh Anta Diop de Dakar (Σενεγάλη), το Russian State University for the Humanities της Μόσχας (Ρωσία) και το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Πορτογαλία).

  • σε προγράμματα επιμόρφωσης στο πλαίσιο των γνωστικών του αντικειμένων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής, καθώς και

  • σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ/ΕΣΠΑ.

Ακόμη, έχει συστηματική συνεργασία με Γαλλόφωνα πανεπιστήμια με συχνή ανταλλαγή φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών και μετάκληση υψηλού επιπέδου επιστημόνων για διαλέξεις και σεμινάρια στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών.