Συνέδρια / Ημερίδες

La didactique de la terminologie dans l’espace universitaire francophone : approches innovantes et outillées

Το Εργαστήριο Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου (ΕΜΕΛ), του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ από κοινού με το Centro Studi in Terminologia Computazionale (CENTRICO) του Τμήματος Γλωσσικών και Λογοτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβα διοργανώνουν στις 29/05/2024 την γαλλόφωνη Ημερίδα με τίτλο : « La didactique de la terminologie dans l’espace universitaire francophone : approches innovantes et outillées ».

Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδείξει τον ρόλο της Ορολογίας στην ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με ιδιαίτερη στόχευση τα γαλλόφωνα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών κατά τη διδασκαλία της Ορολογίας καθώς και να προωθήσει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών μονάδων.

Στην Ημερίδα συμμετέχουν εννέα ακαδημαϊκοί από διαφορετικά γαλλόφωνα πανεπιστήμια αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως είναι η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Δίκτυο European Master’s in Translation (EMT).

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν, απαιτείται εγγραφή.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την εγγραφή μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: http://appuntamenti.disll.unipd.it/journee-detudes/

Για κάθε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελπίδα Λουπάκη, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή την Federica Vezzani, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η Ημερίδα οργανώνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορολογίας (EAFT).

 

6η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής: η Σημειωτική του σώματος

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία διοργανώνουν την 6η Θερινή Συνάντηση Σημειωτικής αφιερωμένη στη Σημειωτική του σώματος, 3 - 9 Ιουλίου 2023.

Ομιλία της Rennie YOTOVA, στο πλαίσιο του μήνα Γαλλοφωνίας

Στο πλαίσιο του μήνα Γαλλοφωνίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει διάλεξη  της Rennie YOTOVA, με θέμα: 

« Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος: τα γαλλικά, μια ελκυστική γλώσσα για τους νέους». 

Ημερίδα "Διδασκαλία και Εκμάθηση Γλωσσών στην Ψηφιακή Εποχή"

Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και η Ελληνική Εταιρία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: Διδασκαλία και Εκμάθηση Γλωσσών στην Ψηφιακή Εποχή το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ.

Journée d’étude " AUTOBIOGRAPHIES LANGAGIÈRES: NOTIONS, FORMES, DISPOSITIFS "

Vendredi 24 juin 2022, de 9h à 17h45
Amphi MR002
Université Paris 8 Vincennes Saint-Denis

Pour plus d'informations: 
https://journee-al-p8-auth.web.auth.gr/index.php

Ημερίδα "Η Σημειωτική στην Ελλάδα"

Η Σημειωτική στην Ελλάδα

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην Αναστασία-Χαρίκλεια Χριστοδούλου

Colloquium: Η εικόνα στην επιστήμη

ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία ΑΠΘ
Εργαστήριο Σημειωτικής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Η εικόνα στην επιστήμη, 9 Δεκεμβρίου 2021, Εργαστήριο Σημειωτικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ
The Image in Science, 9 December 2021, SemioLab, School of Philosophy, Aristotle University

7o Σεμινάριο Σημειωτική και Βίβλος «… διὰ παραβολῶν …»

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ. διοργανώνει το 7ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

9ο Διεθνές Συνέδριο EDiLiC

6-9 Ιουλίου 2021

Διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, την Ερευνητική Ομάδα Pluralités του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Association EDiLiC (Éducation et Diversité Linguistique et Culturelle)

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο  EDiLiC  "Πλουραλιστικές προσεγγίσεις, πολυγλωσσικές δεξιότητες, γλωσσικές ιδιοποιήσεις: ο μαθητής στο κέντρο της εκπαιδευτικής πραγματικότητας " επιδιώκει να αναδείξει τις ανατροφοδοτήσεις σχετικά με τις πρακτικές, την εμπειρογνωμοσύνη και τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούνται στον τομέα των πλουραλιστικών προσεγγίσεων των γλωσσών και των πολιτισμών.

7η Συνάντηση Εργασίας Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων

Ο Τομέας Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διεθνώς λόγω της πανδημίας, ανακοινώνει ότι η 7η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕμ), στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2021,θα διεξαχθεί διαδικτυακάχωρίς τέλη εγγραφής.

Ημερίδα «Το έργο του Michel Houellebecq και η υποδοχή του στην Ελλάδα»

Η κατεύθυνση «Μεταφρασεολογία - Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο», οργανώνει ημερίδα για τον γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ

Ημερίδα "Creativity in Literary Translation"

Σας καλούμε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην εκδήλωση με θέμα "Creativity in Literary Translation", η οποία διοργανώνεται από την κατεύθυνση "Μεταφρασεολογία-Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου" του ΠΜΣ του Τμήματος "Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο".

Η εκδήλωση εντάσσεται στις εργασίες του ευρωπαϊκού δικτύου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Λογοτεχνική Μετάφραση Petra-E, στο οποίο συμμετέχει το ΠΜΣ και η ετήσια συνάντησή του πραγματοποιείται φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. .

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Chair: Titika Dimitroulia

  • 16.30 – 16.50   Duncan Large, UEA: Creativity in Literary Translation: Theory and Practice
  • 16.50 – 17.10   Cecilia Rossi, UEA: Translation as a Creative Writing Practice and the Training of Literary Translators
  • 17.10 – 17.30   Zosi Zografidou, AUTh: Creativity in Poetry Translation
  • 17.30 – 17.50   Louisa Desilla, AUTh: Visualising The Great Gatsby: Exploring the Role of Film Adaptations in Literary Translation Training                    
  • 17.50 – 18.30   Discussion
  • 18.30 – 19.30   Reception

ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ "Σημεία της Ευρώπης"

ΧΙΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ "Σημεία της Ευρώπης"

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 1-3 Νοεμβρίου 2019

Διοργανώνεται από

  • την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία,
  • το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • και το Εργαστήριο Σημειωτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Από την αρχαιότητα η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας τόπος αλλά κυρίως μια ιδέα, ένας μύθος, ένα είδος φαντασίας, ένα σημείο. Έχοντας για αιώνες συλληφθεί και αναπαρασταθεί με ποικίλους τρόπους από φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και ταξιδιώτες, και γενέθλιος χώρος των πιο ριζοσπαστικών μορφών ιδιομορφισμού και οικουμενισμού, εξαιρετισμού και κοσμοπολιτισμού, η Ευρώπη έχει βιώσει κάθε λογής κατακερματισμούς , ηγεμονικούς επεκτατισμούς, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, όπως επίσης και τ ο επίμονα επανερχόμενο ζήτημα της ταυτότητάς της. Πολλοί υποδέχθηκαν τη διαδικασία Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως ένα σημείο καμπής στην ταραχώδη ιστορία της Ευρώπης, που προσέφερε ένα παγκοσμίως μοναδικό πείραμα διεθνικής διακυβέρνησης και συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα Ευρωπαϊκά αφηγήματα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ‘ενότητας στη διαφορά’ αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αμφιλεγόμενα. Αμφισβητήθηκαν τόσο εκτός Ευρώπης, από γεωπολιτικά οράματα σαν του Παγκόσμιου Νότου, όσο και εντός Ευρώπης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης της ευρωζώνης, του Brexit και της μετανάστευσης. Το κύμα ανελευθερισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού και νατιβισμού που σ άρωσε ακολούθως την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει καταστήσει την επιβίωσή τους ολοένα και πιο αβέβαιη.

Από το ξεκίνημά τους το 1979, τα Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας εστιάζουν σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τα ζητήματα και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας. Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, το συγκεκριμένο Συνέδριο επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει τη σημασία της σημειωτικής ως αναλυτικο-κριτικής προσέγγισης των κοινωνικο-πολιτισμικών φαινομένων και να ενθαρρύνει τη διερεύνηση και κατανόηση του σημειωτικού έργου και των συμβολικών πρακτικών που εμπλέκονται τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη σημερινή αποικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Romain Gary απέναντι στον ρατσισμό: από την Αμερική στο Παρίσι του 1968

Εκδήλωση με θέμα: "Ο Romain Gary απέναντι στον ρατσισμό: από την Αμερική στο Παρίσι του 1968", με αφορμή την πρόσφατη μετάφραση το μυθιστορήματος "Λευκός Σκύλος" / "Chien blanc" (1970) στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΟΚΤΑΝΑ της Θεσσαλονίκης.

Γαλλικό Ινστιτούτο, Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 (ώρα 19:30).

Ομιλητές:

  • Ζωή Δέτση, καθηγήτρια Α.Π.Θ, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
  • Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
  • Ευγενία Γραμματικοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια - μεταφράστρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
  • Απόστολος Κάλφας, Εκπαιδευτής Σκύλων Στρατού Ξηράς δρ. Χρύσα Μωυσίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος, εκδόσεις ΟΚΤΑΝΑ

Τη συζήτηση συντονίζει η δρ. Κατερίνα Σπυροπούλου

Διοργάνωση:

  • Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
  • Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
  • Εκδόσεις Οκτάνα

Χορηγός: Σείριος

Για περισσότερες πληροφορίες:  https://www.facebook.com/events/583099382135468/

Είσοδος ελεύθερη.

2e CONGRÈS INTERNATIONAL "Méthodologie de l’apprentissage des langues Vers l’excellence pédagogique, didactique et linguistique"

2e CONGRÈS INTERNATIONAL
Méthodologie de l’apprentissage des langues
Vers l’excellence pédagogique, didactique et linguistique

48 COMMUNICATIONS – 4 CONFÉRENCES – 20 ATELIERS ET SLAMS

Organisé conjointement par le Département de langue et de littérature françaises de  l’Université Aristote de Thessalonique (Grèce), le Département d'études françaises et européennes de l’Université de Chypre et le Laboratoire ouvert,
interuniversitaire et interdisciplinaire MÉTHODAL.

Thessaloniki, Grèce
2-5 septembre 2018

Infos et inscriptions : http://congres2018.methodal.net

Διεθνές συνέδριο « Langues Moins Diffusées et Moins Enseignées (MoDiMEs) : valeur ajoutée pour les langues largement diffusées »

1-2 Ιουνίου 2018

Διοργάνωση: Εργαστήριο Διδακτικής των Ζωντανών Γλωσσών και του FoReLL Πανεπιστημίου του Poitiers

Γλώσσες εργασίας: Γαλλική & Αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

http://modimes.frl.auth.gr/